lördag 18 augusti 2018

Padstow what a surprise!!

Padstow var i seglingsguiden en liten skithåla med få platser. Egentligen en fiskehamn. Tidvatten fönstret var bara 4 timmar (HW +-2 t) och däremellan var det helt torrt vid entrén! Så kom man fel tid så ställde man sig på botten. Som tur var så hann vi lagom till HW och när de äntligen svarade på VHF radion strax före ankomst och hälsade oss välkomna, sa att gaten är öppen, var vi extremt lättade och glada!
Där kom vi in!!

Högvatten! Pust

Bojarna ligger på botten, längst bort vid inloppet är det sand bara!

Här kan man nu segla


Vi kom efter att John Blund jobbat färdigt, typ 2130 så vi sniffade oss fram med ficklampa och kikade på bojar som enögda blinkade ynkligt rött eller grönt mot oss. Nu har jag ju ägnat en stor del av mitt liv åt att åka båt i mörker så det var inte sååå läskigt men det är ändå en anspänning att gå in i en smal ränna och okända vatten som är torrlagda vid LW.

När vi girade runt piren in i hamnen, som är ganska liten, (ta Vejby ggr 2 kanske,) så fick vi en mindre chock. Positiv sådan. Jag som sett framför mig en sömnig fiskeby med en eller annan trött sunkig fiskebåt fick en rejäl ”slap in the face”. 

Hamnen är kantad av små mysiga gamla hus hela vägen runt och alla hus är krogar, pubar ,boutiquer, bagerier, Fish and crabs shacks, gycklare, gatumusikanter, coffeshops, tatuerare och, ja endast fantasin sätter gränser för vad här finns. Den lilla gågatan runt hamnen var full av människor som vandrade fram och tillbaka med barn och hundar i tätt sällskap.
Vi ligger till allmänt beskådande
Alla ser rakt in i båten!

Fräcka fiskmåsar

Genast kom svenskar fram och undrade var vi kom ifrån och alla var glada och lyckliga. Hamnkapten var en osedvanligt trevlig chap som fixade förtöjningar, gav oss duschnycklar och annat mitt i allt ståhej med människor som flockades kring oss och hurrade nästan. Kändes märkligt efter en ganska tuff dag på havet. Nåväl, en öl på den lokala puben, en dusch och macka sen sov vi som nassar hela nassen.

Dagen därpå var det hamninspektion och kolla läget i stada. Vi har tydligen angjort en av Englands POSH ställen. 

(POSH är ett uttryck för lite elegans och finess. Finns en teori om att uttrycket kommer från en tid innan flyget, då de stora ångfartygen typ Titanic fraktade folk Overthere, landet där numera knäppgöken Trump håller cirkus. POSH skulle stå för en kod på hyttbokningen= Portside Out Starboard Home) Vilket ju för en astronomisk bevandrad person betyder att man då får babordsidan med söderläge, respektive styrbordsidan med likaledes söderläge på väg tillbaka. Då under förutsättning att man startar i England that is!! Annars kulle det hetat SOPH och det hade ju inte varit lika posh!)

Jag skrev tidigare hur otroligt fula och feta samt sjaskiga alla människor är overhere. Och undrade samtidigt, finns det inga öht som håller sig i form och tvättar håret åtminstone en gång om år? Jag kan nu låta meddela: Jag har hittat alla de människorna! Jag vet var de är. De är nämligen i Padstow!
Ingen har väl undgått Solsidan med Mickan och Fredde samt deras vänner? 
Om ni tar pluttifikationstabellen gånger 500 så vet ni nu hur alla som är här ser ut. Det joggas och cyklas, tränas och solas, långbenta smala människor med rayban glasögon, blont hår i hästsvans som sticker ut bak en keps, Vuitton och YSL väskor, kläder och smycken man normalt ser på Strandvägen och runt Östermalmshallen. Ungarna är likadant klädda. 
Vem kan segla förutan...vatten???

6 timmar senare

Samt HUNDAR!! Inte EN jycke eller kanske två. Vi snackar hundratals fyrbenta vänner. Mest små kräk men en och annan bulldogg, kamphund och pudel. Helt otroligt vad dessa människor har vovvar. Med kuperade öron och svansar samt nosen inbunden ifall de skulle få för sig att bita läppen av en förbipasserande glassdreglande två-åring i barnvagn. 





Bilarna är naturligtvis av modell större. Gärna Volvo XC90 som är en standardvagn här men vanligast är nog RangeRover, gärna största modellen, Så alla jyckar får plats.

Den lilla fiskebyn är totalt ombyggd för dessa människor. Kändisar som Jamie Oliver och Rick Stein, (Englands svar på Tore Wretman eller Lallerstedt) har krogskolor och flera restauranger och delibutiker. Klädaffärer som vanligast kan återfinnas runt Stureplan och Biblioteksgatan, kanske St Tropez till och med?  trängs längs gränderna som klädgalgarna i min skeppsgarderob för blöta seglarställ.
Torrt

Blötlagt

Helt makalöst vilket ställe. Croissant ställen och Lavazza cafeér ligger lika tätt som tatueringarna på armar och ben på dagens ungdomar och fotbollsspelare. Alla i desperation av att behöva visa sitt oberoende och unika profil. Ja jag säger då det suckar pensionisten tungt.

Husporr för vissa
Men sen finns ju tack och lov även klassiska pubar med sina SKY sport sändningar så snart skall Lasse och Jon sätta sig och titta på fussball där dessa tatoo fläckiga miljontaxerade spelare skall sparka en läderkula fram och tillbaka, inhöstandes några miljarder per inkast. Kicka boll? När man kan segla? Fatta hur korkade en del är.  Men de tjänar ju mer i pengar. 

mera hus

Några till

Ett till

OSV

Mmm


Men får definivt inte se den enorma mängden (50-tal kanske,) delfiner som dansade runt oss efter halva vägen hit. De lekte i vågorna, hoppade och svepte runt våra båtar som ingenting. De spanade upp på oss och små delfinungar (kalvar?) simmade tätt tätt sina större fränder. Jag funderade lite över vilken religion de tror mest på?
Vackra vyer i Cornwall

Hur kan det komma sig att av alla de levande väsen som finns, måste ju vara triljarder myror, delfiner, sparvar, bläckfiskar, morötter och röda rosor, som har ett liv i någon form men som klarar sig alldeles utmärkt utan att tro på en högre makt som bestämmer hur man skall vara och klä sig? 
Det är bara människan som tror sig stå över alla andra levande ting och bestämma över dem med en bok under armen när beslut om reglering av bestånd skall fastställas. 

Om delfinerna fick ta över dirigentpinnen en stund, fick facit över vad människan åstadkommit de senaste 5000 åren och fått in senaste miljörapporten från FN över hur klimatet väldigt fort ändrar sig just nu…………………….
Ja inte fan hade svaret blivit: ”Strålande human kind!! Congrats! Honom vill vi ha! Ännu fler människor på jorden!”. Fler människor till Sverige? Fler människor i Indien och Indonesien eller USA? Undra hur många som efter delfindomen hade fått fortsätta tatuera sig, dricka kaffelatte, segla till varmare länder eller sparka boll.

Vilka skall DU rösta på om några veckor?

Måste ju avsluta lite roligare? Precis framför oss i hamnen ligger en trevlig engelsman som seglar solo. Laurence heter han. Han har jobbat hårt hela livet. Bissniss man i oljebranschen. Blivit ofrivilligt skild efter 20 år från sin norska fru och två tonårsdöttrar i Stavanger. It just Sucks! 

Han köpte sig en fin båt, löste ut sig från jobbet, slängde allt han inte fick in i båten och är nu på väg till Medelhavet för att få egentid istället för att sitta hemma och deppa. Vi tyckte inte han skulle sitta själv så vi drog med han (ej honom nu alltså) igår på räkfrossa. 
Laurence och Jon

Så ska det se ut!!


Det är rätt coolt att träffa på så många intressanta människor under en sån här resa. Framför oss ligger ett par från Holland som med särskilt hissade orange flaggor (what else!!) visar att de seglar mot Barn Cancer. Vill nog inte höra deras historia för då tåras säkert ögonen. Många seglare kan se lite sammanbitna ut i sin sittbrunn men ropar man bara ”Hojt” och berömmer deras fina båt eller ställer en fråga om väder eller vindar så är det oftast en angenäm pratstund som väntar.

Samt att jag noterat att många äldre kvinnliga expediter på Tesco och andra ställen tilltalar oss med tung accentdialekt ”Luvv” efter varje mening. Kunde väl ICA Maxi ta efter?

Volvo värde varar!!
Volvo gräver snabbast

Lite från hur det ser ut i en Marina med dess pappersexercis




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar