fredag 27 juli 2018

Whitehills Marina

Hamnkapten fotograferar alla båtar när de kommer in!!
Dimman låg tät över hamnen när vi lämnade Peterhead och äntligen fick vi verkligen användning av radar apparaten för 10.000 kr som jag köpt. Läskigt att gå i dimma och inte se något. Det skummade vilt från stäven när vi rundade några uddar. Vinden och grov dyning var med oss men så mötte vi tidvattenströmmarna runt uddar och då kokade vattnet runtikring. Riktigt läbbigt men eftersom den medgående vinden och vågorna var så starka blev det ganska ok ändå.
Vinden brallade i rejält mot slutet och vi fläskade fram i 7,5 knop som mest, med bara rullgenuan ute på vädring. Nästan inga andra båtar syntes.
Ryktet om den lilla hamnen Whitehills hade nått oss så vi bestämde oss för att bita av benet mot Inverness i två delar och fortsätta en annan dag. Det kändes mysigt här så vi tar nog 1 dags paus.
Snart förtöjda inne i den fantastiska hamnen

Vi kallade upp på vhf och Hamnfogden Bertie stod och väntade, fotograferade oss på väg in och gav oss filerna. Bertie ville bara ha cash och det hade inte vi några. Hans motivering var att ”Cards!!! I cant fiddle with the books!!”” Bra skäl tyckte vi, men hur pröjsa hamnavgiften på 20 £ i cash när vi bara har plastlappar?

”Jag kan köra er till staden Banff, där finns bankomat. Jag ska ett ärende till McDuff (hamnen i Banff) och hämta lite fisk”. Sa Bertie Vi hakade på och väl nere i hamnen fick vi komma ombord och spana Bertie´s kompis fiskebåt. Vi hittade inga spön eller metkrokar öht . Knepig båt. Men deras brygga var utrustad med bildskärmar och datorer från golv till tak. Allt styrdes via programvaror och satellit uppkoppling. Otäckt effektivt. Stackars små firrosarna. Inte en ynka fena klarar sig mot dessa monster. Men fascinerande och se hur en modern trålare ser ut.
Kommandobryggan på fiskebåt av idag

Vinscharna till trålaren!! 6 tons dragkraft!

Huvudmaskin på 1000hk från Caterpillar

På kvällen dök hans och Christina från Lajka (som vi seglade ihop med över Nordsjön) upp och det blev en öl på puben innan vi slocknade. (I kojen alltså inte på puben....)
Västeråsare Hans och Christina på SY Lajka

Stället (byn inte puben alltså) verkade trevlig så vi bestämde oss för att stanna upp en dag och gå på spaning. Noterade att en till svensk båt låg inne. Tre av fyra turistbåtar var alltså blågula. Så nog finns det svenskar ute i seglarvärlden.
Vi tog lokala tricken in till Banff och strosade. Kaffesugen? sa Bull, Visst fan sa Bill, så vi började leta fikaställe. Inte fanns det några nånstans hur vi än spanade efter cappuccinomaskiner och gatuserveringar. Men nu är vi i Skottland och det regnade i princip hela tiden. Trottoarerna är typ 50 cm breda så det finns inte plats för vare sig bord eller kaffedrickare ju. 

En tant i lustig hatt med fjäder gick förbi och vi tänkte att hon vet nog var man kan få en kopp java.
På bred obegriplig skotska sa hon att gå in i apoteket (Pharmacy alltså) gå igenom och ta trappan bredvid muggen upp till 3 våningen så ligger där ett kafeé..
Mysiga Cafeet, Muncho
Jaha……där står säkert skotska kiltklädda huliganer och tänker råna oss på våra kompasser samt  Lasses väderbitna sydväst ?  Hon såg oskyldig ut så vi knallade upp tre trappor och vips så uppenbarade sig ett litet sjukt 50-tals mysigt kafe med söta skottinnor (heter det så?) och nybakade scones med alla sorters kaffe man ville ha. Sååå himla fränt! Vitkrulliga tanter snattrade från borden och barn sörplade mjölk. Lasse knappade på telefonen för det var free wifi osså.

Regnigt i Skottland, Inga skogsbränder!!
Regnet mötte våra rödbrända nosar utanför, så det var att streta vidare med sydvästen i nordosten och vi begingo oss mot ett gammalt slott från 1630 cirka. Ett sommarställe för någon Earl Fife Duff av Fisenfält. Helt makalöst ställe i tre våningar. De måste ha varit något så in i hellvitte rika på den tiden för att ha råd att både bygga och driva ett sånt ställe. Kompisar med kungen var de också att döma av alla rävjakter pörtet hade huserat. Vårt hus i Skåne ter sig lite larvigt i jämförelse……jaja Earlen med käring var säkert inte lyckliga....


Fluffigt sovrum för Earlen

Juste trappa till övervåningen

Matsalen

Modell av slottet
Fika igen i slottskafeet där vi tog thé med kladdig onyttig muffins.
Lite shopping på Tesco (Englands Ica Maxi) och så blev det kvällsmat på Whitehills Rockfish Chip Shop (Fish and Chips ställe nummer ett).
Jag har endast i Kristianopels hamnkrog ätit riktigt god fishandchips men detta var nummer två. Men så tog jag battered lobstertails istället!! Satt som en smäck ju!




1 kommentar:

  1. Så mycket ni får uppleva och se, är nästan lite avundsjuk, men så kul! Roligt att se dig i en annan roll Lars, än den som vi brukar se dig i!

    SvaraRadera