onsdag 1 augusti 2018

Kanalsegling eller vem fan drog ur proppen?



Nu är det ju så att jag har farit igenom Göta kanal två gånger, dels 1993 och sen 2014. I ärlighetens namn minns jag inte riktigt hur det var 1993 men 2014 var en kanon upplevelse med inte bara vackert väder utan även en perfekt skött verksamhet. Jag tror inte jag kom på en enda grej att gnälla på den gången.
Med detta i hyfsat färskt minne så är det svårt att inte jämföra de två kanalerna. De är tydligen även s.k. systerkanaler med samarbete. Men om jag förväntade mig att det skulle vara typ samma upplägg och kvalité så bedrog jag mig rejält.
På väg in i slussen

Tamp runt vinschen och så håller vi in båten

Manuel håller inne båten också

Karta över kanalen
Alltså det är ju synd att klaga nu när vi är gäster i detta spännande land och vi skall ju inte förhäva oss som svenskar men faktum kvarstår, Göta kanal är otroligt mycket bättre i precis alla avseenden. Det finns inte en enda punkt där Caledonian slår GK. Inte en enda. Möjligen som tycker Lasse då att det är lite mer originalstuk med gamla grejor här och det finns en charm i det.
Ok det kan jag väl hålla med om. Men inte fasen är det mysigt med manuellt skrivna papper, gamla sura duschar, trasiga toaletter, en enda dusch på en hel marina!!! avsaknad av ljus system vid broar och slussar, dåliga bryggor, underkapacitet i hamnarna, otroligt lite restauranger och pubar på vägen, ingen kaffeförsäljning eller glasskiosk nånstans, överfulla soptunnor, trasiga bryggor, avsaknad av utmärkning i farlederna, urdålig information, tråkig tilläggskostnad för infoblad samt betala för elkontakter.
Inte kul. dax för lite uppryckning 

Och husen byggs av sten om någon missat det

Charm som INTE Göta kanal har

Mysiga hus i Fort Augustus


Sophanteringen brister

Härlig kyrka i Fort Augustus

Slussportar....nu igen

Ombyggd pråm till turistbåt



Längs med kanalen finns i princip inget att titta på mer än berg och skog. Inga mysiga stugor eller nyslagna ängar, inga djur mer än nån get långt bort i fjärran, kanske nåt får då. Inga hästar eller kor. Nästan inga människor heller. Det var som inne i Tivedens nationalpark hela tiden. Det är ju kanske kul men inte hela tiden?
Att ha interaktiv info mellan båtar och kanalsystemet och Internet har de inte hört talas om tydligen. Jag anmälde mig till uppdatering och information via mejl men efter två dagar har ännu inget kommit. Osv osv.  
GK fullständigt förödande effektiva sms system och infospridning är ju något skottarna borde titta lite bättre på.
Lägg uppe på detta ett synnerligen aktivt ointresse att förbättra eller modernisera helheten. Det som kanalen kan mäta sig med GK är hur trevlig personalen är. I Sverige är det mestadels unga flickor och pojkar som har slussning och annat som sommarjobb. Här är det äldre herrar och damer som sköter det hela men absolut lika trevliga och hjälpsamma allihop. Folket här är genomgående kanonmysiga och sköna lirare så det så!
Antalet båtar vi sett kan räknas på båda händerna med stöd kanske av en fot, men inte mer. Däremot ligger längs kanalen trav vis av gamla vrak som borde forslats bort eller sänkts ner i Loch Ness hos Nessie för länge sen: Finns det ingen parkförvaltning eller miljörörelse i Skottland öht??.
Sen skall vi inte tala om dessa hyrbåtar som galna engelsmän tar i besittning och med en förbluffande och gedigen avsaknad av kompetens och självinsikt försöker sig på att manövrera. Höga, drivande motorbåtar skall flyttas med högsta möjliga fart fram och tillbaka mellan slussar. Jag tror inte att monstret i djupet är det vi skall oroa oss för utan monstren finns att skåda bak ratten på dessa hyrbåtar. Huvva. Hör vi en båt som närmar sig så blir det full fart upp på däck med fendrar och kvastar i högsta hugg för att avvärja svåra skador på stackars Serendipity.

Igår kväll var vi iaf på lokal och fick oss en riktigt fin middag. Fin klass på både personal som mat. Inte en femma men väl en fyra får de.

Själva slussningarna är väl inget att berätta om. Det är upp och sen blir det ner. Fullt med turister som tittar.
En liten japanska kom fram och frågade om alla dessa segelbåtar ägdes av staten och vi fick låna dem eller om de var privata…..
Pråmen
Vi kom i samspråk med en fransos som låg bredvid oss och fick tips på fina hamnar i France så då får vi väl åka dit då?!
Efter att ha klarat av första dagen och sedan även andra dagen så blev det middag på en gammal pråm som byggts om till pub och matställe.

Vad finns på en pub i Skottland....Whiskey!!
Sunkigt och sjaskigt men så där jäkla skönt häftigt ställe som bara inte finns i Sverige. Det hade hälsovårdsnämnden, ventilations inspektören, sotaren, elektrikerförbundet och facket stoppat direkt. Så ibland är det jäkligt mysigt att inte svensk effektivitet letar sig fram överallt. Fan va tråkig världen utanför ankdammen varit då!!

Bredvid flyter floden, några meter under oss

Liten stuga längs med

Vackra vyer

Slussvaktar kur

Faktablad på väggen

Avtappning via vattenfall!! Inte komma för nära, lite scary!!

Sommarstuga för Sean Connery?

Loch Ness och 17 m/s motvind. Bläää

Tjusigt värre ibland


Skummet yr över oss. Sötvatten. Monstret under oss piskade med svansen??

Ett gammalt slott/fort


Folket glor

Våra slusskompisar

Ännu mer folk glor

Vattenfall längs kanalen som man inte fick komma för nära. Weird!!

Gammal charm

Avrinningsplats, Weir

Swingbridge

Ö och berg



Ta bort fanskapet!!

Ruiner...igen!

Loch Oich

Skimmer i diset

I väntan på att en teatime skall ta slut

Väntbrygga i Laggan

Muriel körde upp här för nåt sekel sen och har aldrig kommit vidare

Nice

Hängande skogar


2 kommentarer:

  1. Hej Kapten
    Härliga bilder som får mig att minnas en 12-timmars kryss i regn och kuling över Loch Ness för några år sedan. Det är inte konsigt att det var skottarna som uppfann whiskey. Den smakar som bäst efter många timmar i regn, kyla och motvind. Man blir snart glad och nöjd igen. Jag ser fram imot era bilder från Ben Navis.
    Roy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ben Nevis låg inbäddad i tät dimma, regn och kallt så vi tog en runda på puben istället!!

      Radera