söndag 30 september 2018

I Feniciernas fotspår


I Feniciernas fotspår

Sist vi hördes så låg vi i Lagos. Planen var en dag för spaning och träffa liten dotter som blivit stor. Men vädrets makter ville annat. Efter flera dagars ostliga vindar hade vågorna vuxit till dyningar som rullade in mot hamninloppet. Hamninloppet är nämligen slutet av en portugisisk flod och det är ganska vanligt vid flodmynningar att det bildas en klack (”bar” på engelska) med sediment som floden dragit med sig och som kan bli ganska grund. 
Last night  in LAgos

Krims krams i Lagos!!

Väl inne i floden är det hyfsat djupt men just vid entrén grundar det upp. Så ock vid Lagos. Vid lågvatten är det ca 2 meter och högvatten ca 4 men om dyningen växer på sig så kan det bli lite väl otäckt grunt för vår båt som sticker (har ett djupgående på) 1,75 meter.
Triumph Mayflower i Lagos Marina

Så polisen i Lagos hade stängt av hamnen i två dagar vilket betydde att ingen fick komma in, ej heller gå ut. Det var bara att slappa vidare en dag men till sist på den tredje dagen arla morgon kom vi iväg. Mörkret låg över staden när vi gled ut i svaga vindar. 

Strax akter om oss fick vi sällskap av en Elan 434 från Motala (ja ägaren pratade precis som de gör där (glanar upp och ner på gatan asså dårå). Vi siktade på Cadiz och de på Gibraltar. Enligt väderappen Windy, som de flesta seglare tydligen använder, så ock vi, såg vi att om vi seglade längs kusten och tog en sväng upp i Golfo de Cadiz så skulle vi få hyfsad halvvind hela tiden eftersom vindarna skulle vrida längs bukten på nåt underligt vis. Vilket de också gjorde. Fattar inte varför men nu var det så iaf. 

Så istället för att gå rakt fram mot den ostliga vinden så gjorde vi loopen in i bukta och fick fina vindar. Golfo de Cadiz är bara hårsmånen större än Hanöbukten faktiskt så de som gått över den vet på ett ungefär vad jag pratar om. Endast de två sista timmarna svek prognosen sitt löfte och vi fick stampa motsjö.
Våra Östgötska vänner som drog en linjal mellan Lagos och Gibraltar gick rakt mot vind och vågor 8-10 ms. Vi fattade inte barrolino varför de gjorde så. PorQue? Som Manuel säger. 

Vi kom fram kl 0930 till Cadiz som jag måste berätta mer om strax.  På appen Marinetraffic kan man se alla AIS utrustade båtar och vi kunde se hur östgöttarna stampade på mot vädrets makter men halvvägs mot Gibraltar, när farten var nere i 3 knop vände de plötsligt 90 grader och gick rakt på Cadiz!! 
De kom fram 1700. Då hade vi duschat, vilat, gått på stan, fått pilsner, käkat tapas och vilat igen. Självklart stod vi på kajen och mötte med ett leende…De var inte glada om man säger så. I morse drog de vidare mot Gibraltar trots att motvinden trycker på. Jag fattar ingenting.

Pga just denna motvinden har vi i skeppsrådet beslutat att stanna en dag för att göra staden. Nej, vi hade nog spikat det innan, för Cadiz har man ju hört talas om sen länge, men aldrig sett. Sagt og gjort det går som smort. 

NEJ, fick precis beskedet att min idol KIM LARSEN gått bort efter en tid med cancer. Vi i Sverige fattar inte hur stor Kim Larsen är/var i Danmark. Jag tror det blir landssorg och minneskonserter kommer att spelas. Låten Yummi Yummi som han skrivit: Har ni inte hört den så lyssna noga på texten (googla fram den och följ med, jättekul) Eller Rita, eller ”hvad gör du nu lilla du” Många är hans örhängen.

Fenicierna var ett sjöfarare folk som kom från Kanaans land, slog sig ner runt nuvarande Libanon och spred sin stadsstat runt hela medelhavet (Karthago var en sådan stad) och ut ur Gibraltar. (hette ju inte så då men iaf) Det finns funderingar på att de gick runt Afrika och kom tillbaka den vägen och om de tog god tid på sig så hann kanske Suezkanalen bli klar. Det finns även teorier om att några drev iväg över Atlanten och där grundade Olmekernas rike men det vete fan om det stämmer.
Hamnpiren i Cadiz

Men Cadiz grundade de iaf ca 1200 f kr. Vilket gör Cadiz till världens äldsta kontinuerligt och ännu bebodda stad! Häftigt. Sen har det säkert hänt massor med erövringar, romarriket, morerna, araberna och så spanjackerna nuförtiden. En fantastisk historia kan staden visa upp och för en sjöfarare är det extra kul att segla hit för på något sätt är detta ändå sjöfararnas vagga.

Plaza de la Constitution
Under den tiden då Amerika formades till vad det är idag(1492-1900 typ) så var Cadiz den i särklass viktigaste hamnen. 1812 skrevs den berömda La Peta vilket är de Latinska ländernas konstitution som även har präglat andra delar av Europas grundförfattningar. 

En riktigt praktfull park med fläskiga statyer har planterats till minne därav och varför ser vi aldrig såna i Sverige??!!!. De finns ju i många latinska länder. Spanska trappan och Fontana di Trevi (Anita Ekbergs badkar) är andra svulstiga grejor som vi saknar i Svedala. Ska ju vara Statyn på Karl den tolfte i Kungsan, men den är ju sååå mesig i jämförelse, om man säger så.
Jag är lite fascinerad av kyrkor och deras utsmyckning här i Spanien


En peng för ljusen till våra absent friends








Cadiz struktur är minst sagt annorlunda mot alla andra städer jag sett. Stadsplanekontoret (om det nu nånsin funnits, (betvivlas)) har varit aktivt ointresserad av raka linjer och systematisk ordning. Men såå himla charmig. Cadiz är belägen på en stor ö och i stora delar omgiven av gamla murar och fort med tinnar och torn. 
Cadiz gator

Såå häftigt

Gatorna är smala, inte lika smala som i Gamla stan men nästan. De går på korsen och tvärsen och
Så ska en Posthuset se ut!!

det TAR ALDRIG SLUT!! Det är ett virrvarr med dessa raka gator som korsar andra gränder på det mystiskas vis med vackra parker och pampiga byggnader.
Papegojor i parkerna

Fin goja
Saluhallar mm löser av varann i en som tycks oändlig rad. Naturligtvis finns en häftig katedral, maffiga kyrkor och annat att se. Restauranger, cafeér, glassbarer och tapasbarer kryllar det av och vi hann med några vill jag lova.
Tapas i mängder!!

Människorna förekommer här i mängder (112.000 inhabitants) Staden är betydligt större än motsvarande hemmavid. Och här finns turister vill jag lova.  
Vackert träd

Dock inte så överdrivet många som i Lagos och de som är här verkar vara intresserad av kulturen och staden som sådan, inte ölen och solen. Eftersom vi var här en helg så kom alla familjer ut på prommis, gamla som unga med alla små barn i släptåg oavsett om det var kväll eller inte. Sånt ser man inte hemma särskilt ofta. 
Lasse ville åka Hop-on Hop-off bus och jag hängde på. Lite pancho varning på den, men det var faktiskt ganska givande.
Hopon hopoff

Cadiz svar på Ribban!

Jäkla bro och vara stor

Så gick den dagen till historien. Imorgon drar vi vidare mot Gibraltar!!

En liten spaning som Lasse gjort och jag håller med: Norröver under resan, särskilt i Frankrike så hälsade alla seglare mer på varandra med ett glatt leende "Bon Jour" eller "Buenos Dias" men ju längre söderut vi kommer möts vi mer av blickar i bryggan och tystnad. Undrar varför?? Vi tvättar ju oss varje dag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar